Wild Turkey to burbon o ponad 150-letniej tradycji, produkowany w amerykańskim stanie Kentucky. Powstaje w destylarni, założonej w 1869 roku przez rodzinę Ripy, na wzgórzach zwanych „Wild Turkey Hill” w Lawrenceburgu. Wild Turkey otrzymał swoją nazwę w 1940 roku, kiedy zarządca destylarni zabrał ze sobą zapas tego alkoholu na polowanie z przyjaciółmi na dzikie indyki (ang. wild turkeys).Burbon Wild Turkey, o zawartości alkoholu 50,5%, jest wyjątkowym trunkiem, między innymi ze względu na fakt, że jest starzony minimum 6 lat i destylowany według najwyższych norm jakości.
Wild Turkey
Wild Turkey Straight Rye Whiskey jest przedstawicielem najstarszego, destylowanego trunku Ameryki, jakim jest żytnia whiskey. Ten gatunek alkoholu różni się od swojego bardziej znanego kuzyna jakim jest Bourbon. Wyróżnia go to, że w jego zacierze musi znaleźć się minimum 51% żyta. Wild Turkey Straight Rye Whiskey jest mieszanką 4-ro i 5-cio letnich destylatów, dojrzewających w nowych beczkach z białego dębu amerykańskiego, które wypalane są na najwyższy, czwarty stopień, zwany 4# Alligator Char. Najwyższa jakość trunku oraz dbałość o każdy szczegół podczas produkcji, sprawiają że ta żytnia whiskey idealnie nadaje się jako składnik koktajli. Nietuzinkowy charakter oraz wyrazisty i pikantny smak Wild Turkey Straight Rye Whiskey, który jest efektem ciężkiej pracy i wieloletniego doświadczenia naszych legendarnych mistrzów destylacji – Jimmy`ego i Eddie`go Russell, pozwala cieszyć się tym trunkiem również z dodatkiem lodu lub bez żadnych, innych komponentów.
Wild Turkey
Dojrzewa przez 6-8 lat w starannie wyselekcjonowanych beczkach z amerykańskiego białego dębu pochodzącego z gór Ozark. Ten skomponowany przez Eddiego Russella (Associate Distillera) bourbon o głębokim, bursztynowym kolorze to trunek o 40.5% zawartości alkoholu. Jego smak jest łagodny, z wyczuwalnymi nutami miodu, karmelu, jeżyn i migdałów. Wild Turkey 81 został doceniony przez specjalistów, którzy wyróżnili go złotym medalem International Spirits Challenge 2013.
Wild Turkey
Podstawowy, lekko pikantny wariant Wild Turkey produkowany z perfekcyjnie dobranych destylatów 6, 7 i 8-letnich. Swój charakterny, zdecydowany smak zawdzięcza 50.5% mocy alkoholu. Wyczujesz w nim miód z dębową nutą. Mocniejsza wersja Wild Turkey została wyróżniona srebrnym medalem na International Spirits Challenge 2013.
Wild Turkey
Wild Turkey American Honey to likier na bazie najwyższej jakości bourbonu. Głównym dodatkiem jest prawdziwy, północnoamerykański miód. Niepowtarzalny smak i aromat American Honey sprawia, że doskonale sprawdzi się podany w zmrożonych shotach, ale również w drinkach. Wielokrotnie nagradzana min.: Impact Hot Brand Award (2012),Growth Brands Rising Star Award (2011),World’s Best Whiskey Liqueur (2010),Icons of Whisky Award (2009).
Wild Turkey
Ten wyjątkowy, produkowany w małych partiach trunek, to ulubiony burbon Jimmy’ego Russela, legendarnego master distillera marki. Rare Breed powstaje w wyniku połączenia 6, 8 i 12 letnich destylatów i charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnym aromatem beczki. Posiada on oznaczenie barrel proof, co oznacza, że rozlewany jest prosto do butelek, bez rozcieńczania wodą w celu obniżenia mocy. Dzięki temu finalna zawartość alkoholu jest wyższa niż w innych burbonach – wynosi 112,8 proof czyli 56,4% w skali europejskiej. Kolejną cechą wyróżniającą Wild Turkey Rare Breed jest filtracja w temperaturze pokojowej, a nie na zimno, jak w przypadku większości innych whiskey.
Wild Turkey
Wild Turkey Longbranch to trunek o wyjątkowo intensywnym aromacie tropikalnych owoców i wanilii z nutami dymu oraz przypraw. W niezwykle delikatnym smaku można poczuć eksplozję wanilii oraz przypraw z wyraźnymi akcentami tostowanego dębu, gruszki, cytrusów i karmelu. Delikatnie dymny finish jest bardzo długo i przyjemny z wyraźnymi nutami pieprzu oraz dębu oraz z maślanym posmakiem.