Port Charlotte
Port Charlotte 10YO narodziła się na Islay, od pomysłu, przez destylację aż po dojrzewanie, a nawet butelkowanie. Jesteśmy młodym wyznającym głęboko zakorzenione wartości zespołem, którego ambicją jest tworzenie whisky o najbardziej typowym dla wyspy Islay charakterze. Whisky tworzona przez ludzi; whisky, której dojrzewanie jest codziennie doglądane przez ludzi, którzy ją stworzyli; whisky głęboko zakorzenioną w lokalnej społeczności, której misją jest rozpoczęcie prawdziwej rewolucji w świecie single malt.
Ta whisky jest najlepszą definicją nas samych. To stąd jesteśmy.
Port Charlotte
Mocno torfowa whisky single malt destylowana tylko i wyłącznie z jęczmienia pochodzącego z wyspy Islay w 2012 roku. W burzliwie lato, w 2011 roku 8 farm rozpoczęło zbiory jęczmienia. Ze wszystkimi pracowaliśmy już w przeszłości, Hunter Jackson, Ian Torrance, Ian MacKerrel, Raymond Fletcher, Mark French, Alistair Torrance, Raymond Stewart oraz Donald Jones ze swoim synem Andrew. To ucieleśnienie naszego przywiązania do lokalnej społeczności i Islay, lokalnego jęczmienia, destylacji, leżakowania i butelkowania tylko na Islay.