Monkey Shoulder – to triple (blended) malt, bez bagażu tradycji i nadmiernego sztywniactwa. Jego bogatym smakiem i aromatem można się delektować z dodatkiem wody lub lodu. Zachęcamy jednak do łamania skostniałych konwenansów i cieszenia się jego subtelnym smakiem w koktajlach.
Jest kombinacją trzech whisky single malt z regionu Speyside – Glenfiddich, Balvenie i Kininvie, które leżakują w beczkach po burbonie. Dzięki temu posiada bogaty, lecz zrównoważony smak. Subtelny aromat wanilii czyni Monkey Shoulder perfekcyjną pozycją do koktajli.
Nazwa trunku pochodzi z czasów, gdy robotnicy w destylarniach często nabawiali się urazów. Ciężka fizyczna praca powodowała u nich zwichnięcia barków. Zwisające barki wyglądały niczym ramiona szympansów, dlatego te urazy zaczęto nazywać Monkey Shoulder. W celu uhonorowania ciężkiej pracy robotników w destylarni trunek nosi nazwę Monkey Shoulder.