Ojcem tej jednej z najlepszych blendowanych whisky na świecie jest William Grant, który po 50 latach pracy w destylarni otworzył swoją własną wytwórnię w mieście Dufftown. W 1887 roku stworzył w niej swój pierwszy destylat. Natomiast w 1898 roku na rynek trafiły pierwsze butelki whisky Grant’s. Do dziś Grant’s tworzony jest według tej samej receptury, niezmienianej od pięciu pokoleń, która łączy w sobie 3 najwyższej jakości składniki: szkocki jęczmień z Girvan, krystalicznie czystą wodę ze źródła na Wzgórzach Conval i świeże powietrze z Dufftown. W 1957 roku Hans Schleger zaprojektował trójkątną butelkę, której kształt symbolizuje te trzy składniki będące sekretem smaku whisky Grant’s. Whisky Grant’s skomponowana jest z pieczołowicie wybranych 25 rodzajów whisky słodowych i zbożowych, w tym najlepszych na świecie whisky single malt. Leżakuje w starannie dobranych dębowych beczkach po sherry lub bourbonie. To one wydobywają smak trunku podczas dojrzewania. Dowodem na wyjątkowość tego tradycyjnego, szkockiego smaku jest uznanie specjalistów na międzynarodowych festiwalach, na których wielokrotnie Grant’s zdobywał złote medale m.in. w 2009, 2010 i 2011 roku. Znawcy podkreślają, że tym, co czyni picie Grant’s tak przyjemnym jest wyjątkowa głębia i intensywność smaku.
Grant’s Triple Wood to harmonijne połączenie ponad 30 precyzyjnie dobranych whisky zbożowych oraz słodowych pochodzących z całej Szkocji, dojrzewające w dębowych beczkach przez minimum 3 lata.
To jedna z najbardziej popularnych na świecie szkockich whisky typu blended, której smak znany jest w ponad 180 krajach.
Grant’s
Jedyna whisky na świecie finiszowana w beczkach po piwie typu Ale. Grant’s Ale Cask Finish charakteryzuje się kremowym smakiem, w którym odnaleźć można wyraźne nuty gruszki i jabłka, creme brulee oraz wyczuwalne akcenty wanilii.
Grant’s
Grant’s Rum Cask Finish to kompozycja najlepszych szkockich whisky, która dzięki finishowaniu w beczkach po Rumie charakteryzuje się złożonym smakiem, z nutą banana i słodkich przypraw. W zapachu wyczuwalne są nuty tropikalnych owoców. Jest to wyjątkowa kombinacja tradycyjnej whisky z egzotycznymi smakami prosto z Karaibów, o trwałym, słodkim finiszu.
Grant’s
Grant’s Smoky dojrzewa w trzech rożnych typach beczek by uzyskać swój łagodny i bogaty smak. Jest to wyjątkowe połącznie whisky zbożowych i słodowych ze specjalnym dodatkiem dymnych whisky. W odróżnieniu do Triple Wood zwiększono dodatek whisky dymnych. Grant’s Smoky to łagodna i owocowa whisky, z wyraźnym aromatem ciepłego dymu.
Grant’s
Whisky premium, która leżakuje przez minimum 8 lat w trzech różnych typach beczek, co zapewnia jej bogaty, łagodny, owocowy jak i zrównoważony smak.
Idealny wariant dla konsumentów, którzy poszukują rocznikowego wariantu whisky odpowiadającego im pod względem ceny i smaku.
Grant’s
Mistrzowska kompozycja starannie dobranych, dojrzewających przez minimum 12 lat whisky słodowych i zbożowych. Przez pół roku leżakuje w specjalnej kadzi co sprawia, że zachwyca smakiem i aromatem.
Propozycja dla koneserów, którzy poszukują wyjątkowej jakości w atrakcyjnej cenie.
Whisky Grant’s 18 Year Old jest połączeniem starannie wyselekcjonowanych whisky single malt oraz zbożowych.
Leżakuje przez minimum 18 lat w dębowych beczkach. Finiszowanie w beczkach po porto nadaje jej delikatny, owocowo słodki smak.
Jej wyjątkowość została doceniona i nagrodzona złotym medalem w 2014 roku w konkursie Scotch Whisky Masters.
Skomponowana z precyzyjnie dobranych 25 wyjątkowych i najbardziej utytułowanych whisky słodowych i zbożowych (w tym rzadkich whisky z nieistniejących już destylarni czy whisky pochodzącej z pierwszej destylacji w destylarni Girvan), leżakujących przez minimum 25 lat w dębowych beczkach.