Whisky Glenfiddich (z gaelickiego, Dolina Jeleni – stąd głowa jelenia w logotypie tej marki whisky) to najbardziej popularna whisky single malt na świecie. Swoją silną pozycję zawdzięcza wytrwałości Williama Granta i wielu pokoleń jego rodziny, która od 1886 roku prowadzi destylarnię w małym szkockim miasteczku regionu Speyside.
Wyrazisty smak i bogaty aromat Glenfiddich to zasługa unikalnej receptury i tradycyjnego sposobu produkcji, które pozostają niezmienne od ponad 125 lat. Powstaje z najlepszego jęczmienia i krystalicznie czystej wody uzyskiwanej z podziemnego źródła Robbie Dhu. Niezrównany smak i aromat Glenfiddich to również rezultat leżakowania w beczkach z najlepszego drewna z różnych części świata:
hiszpańskich beczkach po sherry, beczkach po bourbonie z USA oraz po karaibskim rumie.
Whisky Glenfiddich uzyskała najwięcej nagród od 2000 r. (na najbardziej prestiżowych konkursach: the International Wine & Spirit Competition oraz the International Spirits Challenge) spośród wszystkich szkockich whisky single malt na świecie.
GLENFIDDICH
Ta oryginalna odmiana whisky słodowej przez co najmniej 12 lat dojrzewała w beczkach z amerykańskiego i hiszpańskiego dębu. Każda z tych beczek zawdzięcza swoją wyjątkowość troskliwej opiece doświadczonych bednarzy. Dzięki ich staraniom whisky charakteryzuje się świeżym, słodkawym aromatem oraz łagodnym
smakiem z delikatną nutą gruszki.
GLENFIDDICH
Swoje niezmierzone bogactwo smaku 15-letnia whisky Glenfiddich zawdzięcza wyjątkowemu procesowi dojrzewania w trzech rodzajach beczek: po bourbonie, po sherry oraz beczkach wykonanych z dębu amerykańskiego. Zanim trafi do butelek, jest mieszana w wielkiej, ręcznie wykonanej kadzi typu Solera. Piętnastoletnia Glendfiddich Solera Reserve ma pełny owocowy aromat z intrygującą nutą miodu i wanilii.
GLENFIDDICH
Wytwarzana w niewielkich, indywidualnie numerowanych par t iach 18-letnia whisky Glenfiddich łączy w sobie akcenty owocowej słodyczy, wywodzącej się z beczek po hiszpańskiej Sherry Oloroso oraz charakterystyczną nutę smakową, którą daje leżakowanie w tradycyjnych beczkach z amerykańskiego dębu. Gdy dojrzewające w beczkach destylaty łączą się podczas 3-miesięcznego procesu mariażu w drewnianych kadziach, powstaje wykwintny trunek o niezwykłej głębi aromatów pieczonych jabłek, korzeni i intensywnej dębiny. Każda partia to jedyne w swoim rodzaju arcydzieło o wyjątkowym charakterze, stworzone dla prawdziwych koneserów.
GLENFIDDICH
21 letnia Glenfiddich to wyjątkowa whisky słodowa. Proces dojrzewania zakończony jest w beczkach z dębu amerykańskiego, w których wcześniej przechowywany był rum z Karaibów. Dzięki temu whisky uzyskuje bogate, kuszące akcenty karmelowej słodyczy. Jej bukiet w wyszukany sposób
łączy akcenty fig, palonego cukru oraz dojrzałych bananów. Podniebienie rozkoszuje także kompozycja waniliowego toffi z charakterystycznym, korzennym akcentem. Całość uzupełnia ciepły smak dębiny z subtelną nutą torfowego dymu.
GLENFIDDICH
Excellence to single malt z charakterem. Wyraża ducha innowacyjności, którego pielęgnujemy w naszej rodzinie od 1887 roku. Brian Kinsman – nasz Malt Master – osobiście wybiera whisky z beczek z amerykańskiego dębu, gdzie dojrzewa przez 26 lat, by wydobyć wysublimowany, najgłębszy smak w całej jego okazałości.
GLENFIDDICH
Ten wariant whisky Glenfiddich przez 30 lat dojrzewał w dębowych beczkach po bourbonie i po sherry. Charakteryzuje się unikatową i bogatą paletą aromatów z wyraźnie wyczuwalnymi słodkimi nutami dojrzałych owoców, przyprawami korzennymi oraz dębiną, które łączą się z soczystymi nutami sherry oraz dębiny. W smaku odznacza się leśnymi nutami podkreślonymi kwiecistą słodyczą, a finisz tego wariantu jest niezwykle długi, miodowy i rozgrzewający.
GLENFIDDICH
Wykorzystując beczkę napełnioną w 1925 r. stworzono Glenfiddich 40YO. Każda z kolejnych partii zawiera niewielką ilość poprzedniej, aby wszystkie miały bezpośredni związek z oryginałem. Odznacza się bogatym aromatem suszonych owoców, gorzkiej czekolady i świeżo palonej kawy połączonymi z dymem i goździkami. W smaku wyczuwalne są nuty suszonych owoców i pieczonego jabłka przechodzącymi w bardziej wytrawne dębowe tony. Ma bardzo długi finisz.
GLENFIDDICH
50-letni Glenfiddich został zestawiony z dziewięciu beczek, które zostały napełnione w latach 1957-1959, a każda z nich reprezentowała jedno z dzieci Williama Granta. Ten półwieczny trunek umieszczony jest w ręcznie wykonanych butelkach w skórzanym etui wyściełanym tkanym jedwabiem. Odznacza się harmonijnym i niezwykle wyrazistym aromatem nut floralnych takich, jak płatki róż oraz fiołki, które łączą się z zielonym liśćmi tytoniu i dębiną.
Początkowo wyczuwalne w smaku słodkie nuty wanilii, toffi i pomarańczowej marmolady,
przechodzą następnie w aromatyczne zioła, soczyste owoce oraz delikatny torfowy dymek.
Ma niezwykle długi finisz połączony z goryczką dębu i torfowego dymu.
GLENFIDDICH
Malt Master marki Glenfiddich - Brian Kinsman, stworzył Glenfiddich IPA Experiment we współpracy z lokalnym browarem pochodzącym ze Speyside, który dzieli jego pasję kreowania innowacyjnych smaków. Efektem wspólnych prac jest nowa wersja szkockiej whisky single malt, nasycona rześkimi nutami cytrusowymi oraz wyrazistymi akcentami chmielu z beczek, w których wcześniej leżakowało piwo Speyside IPA.
GLENFIDDICH
Projekt Glenfiddich XX jest wynikiem współpracy 20 ekspertów i Malt Mastera marki Glenfiddich Briana Kinsmana, którzy wspólnie stworzyli niezwykłą whisky, będącą zestawieniem 20 whisky słodowych, pochodzących z destylarnii Glenfiddich.
GLENFIDDICH
Odważne połączenie dymnych i słodkich nut. Doskonale bilansuje smaki torfowej whisky i słodów dojrzewających w beczkach po Burbonie.
Po zmieszaniu, by uzyskać idealnie zbilansowany smak przez dodatkowe trzy miesiące whisky dojrzewa w beczkach po rumie pochodzących z różnych części Ameryki Łacińskiej.
Charakteryzuje się świeżymi aromatami owoców z połączeniem aksamitnych nut białej czekolady, wanilii i białego pieprzu.