Balvenie
Tym, co wyróżnia The Balvenie Doublewood wśród szkockich whisky jest jej słodki smak, który zawdzięcza mieszance orzechów, cynamonu, wanilii oraz miodu. Przez 12 lat leżakuje w dwóch rodzajach beczek – dębowych po whisky oraz po oryginalnej sherry. Powstaje w destylarni Balvenie, która jako jedyna w Szkocji nadal stosuje tradycyjne metody produkcji: proces zmiękczania, kiełkowania ziaren oraz osuszania dymem torfowym odbywają się niezmiennie w posiadłości The Balvenie.
Balvenie
Szkocka whisky single malt Balvenie Carribean Cask przez 14 lat dojrzewa w tradycyjnych dębowych beczkach, a następnie „finiszuje" w beczkach po karaibskim rumie. Aby stworzyć idealny finisz, Malt Master David Stewart, wypełnia amerykańskie dębowe beczki własnoręcznie wybraną mieszanką rumów. Gdy oceni, że beczki są już gotowe, miejsce rumu zastępuje 14 letnia whisky Balvenie, by nabrać aromatycznych nut smakowych. Rezultatem jest wyjątkowa whisky single malt o charakterze tradycyjnej, delikatnej i miodowej The Balvenie, połączona z nutami toffi i odrobiną owoców.
Balvenie
Aby stworzyć Balvenie PortWood Aged 21 Years, rzadką whisky Balvenie umieszcza się w beczkach, w których niegdyś leżakowały najlepsze wina porto. Na tym etapie jest ono regularnie kontrolowane przez Malt Mastera Balvenie, który czuwa nad tym, by beczki oddały ściśle określoną cząstkę charakteru win porto, który wzmocni i urozmaici smak jednosłodowej whisky, zachowując przy tym jej pierwotne cechy.
Balvenie
Balvenie 40YO jest najstarszą regularnie butelkowaną whisky z destylarni Balvenie. Stworzył ją Malt Mastera David Stewart, który połączył 40-letnie whisky pochodzące z beczek z amerykańskiego dębu i dębowych hogshead, które mają o 2 razy większą pojemność niż zwykłe beczki. Odznacza się intensywnym aromatem wanilii, karmelu i przypraw korzennych połączonych z kwiatową nutą. W smaku charakteryzuje się dużą dawką słodyczy, wanilii, odrobiną suszonych morel, rodzynek i toffi. Finisz jest słodki i rozgrzewający.