Firma Lucas Bols najstarsza produkująca alkohol firma na świecie która produkuje Genever od 1664 roku oddaje ten trunek wykonane zgodnie z pierwotnym przepisem z 1820 roku. Gładki , subtelny, słodowy smak pochodzi z wykorzystaniem ponad 50% maltwine, które pochodzi z długo fermentowanego żyta, kukurydzy i pszenicy, potrójnie destylowanego w miedzianych alembikach .

Maltwine – serce dobrego Genever – jest macerowane ze starannie dobranym destylatem botanicznym i buduję alkohol o wartości 42 %, co według mistrza produkcji jest idealnym stężeniem które daje pełną gamę odczuć zarówno w zapachu jak i na języku. Właśnie ten smak wyróżnia go i powoduję że jest wyjątkowym.

Genever to od 2008 roku kategoria sama dla siebie, wtedy to alkohol ten otrzymał apelację czyli jest tak samo wyróżniony czy prawnie chroniony jak francuskie champange czy szkocka whisky. Tradycja produkcji Genevera w Holandii ma już kilka set lat, stając się narodowym symbolem. Przez lata wraz z rozwojem Holenderskich koloni Genever trafiał na różne kontynenty i można powiedzieć że stał się pierwszym alkoholem globalnym bo dostępnym wszędzie tam gdzie trafiali Holendrzy, a jego import do stanów zjednoczonych w XIX wieku 6-cio krotnie przekraczał import Ginu.